You are here:
  • KB Home
  • Статии
  • Трансмисивен венерически тумор при кучетата
< Back

Снимка: Д-р Спас Спасов

Трансмисивният венерически тумор се среща при мъжки и женски некастрирани кучета. Няма породна предразположеност. Начинът на заразяване е чрез полов или директен контакт, докато женските животни са разгонени. Локализацията на тумора може да бъде в областта на вулвата, пениса в областта на носа или устната кухина .

Клиника:

Размерите на тумора варират от малки нодули до големи проминиващи образувания с размери до 10 см. Приличат на карфиолоподобни разраствания, които много лесно кървят и много лесно се разкъсват при манипулация.

Диагоностика:

За поставянето на точна диагноза е нужна подробна анамненза от страна стопаните. Пълен клиничен преглед от ветеринарният лекар. Нужно е да се направят стандартните изследвания (пълна кръвна картина, биохимично изследване и изследване на урината). Кръвните изследвания при такива пациенти не са показателни за наличието на този вид тумор, тъй като често пъти те са в нормата. Понякога могат да се наблюдават отклонения в кръвните показатели, но те са вторични в следствие на наблюдаваните допълнителни клинични признаци (анемия, в следствие на кървенето, левкоцитоза, в следствие инфектиране на тумора или туморни клетки в урината). Най-съществената част от диагностиката е изпращането на материал за патохистологично изследване. Може да се изпрати част от тумора, отпечатъчна цитология или и двете . Тези тумори са с нисък процент на метастазиране, но въпреки това е желателно за бъде изключено наличието на метастази чрез ехография и рентгенография на гръдна и коремна кухина.

Лечение и прогноза:

Лечението е с химиотерапевтици (Ендоксан 50 mg/m2 три последователни дни и Винкристин веднъж седмично венозно в доза 0.5 to 0.75 mg/m2 докато тумора стане достатъчно малък за да се резецира) Прогнозата обикновено е добра и след проведен курс на лечение туморът регресира напълно. Животните с доказан трансмисивен венерически тумор се изключват от разплод.

Клиничен случай :

Куче, порода смесена,женско, на възраст 2 години, некастрирана. Животното е прието в клиниката за ортопедична операция (ампутация на гръден десен крайник). От клиничния преглед се установява, че пациентът е в добро общо състояние, видими лигавици са бледорозови, време за напълване на капилярите <2 сек., температура 38,6°С, без хрипове или патологичен шум при аускултация, изследванията на кръв и урина са без никакви отклонения. В деня на операцията стопаните казват че от време на време забелязват кървави петна, особено на местата, където кучето лежи. При оглед на животното беше установено карфиолоподобно разрастване на тъкан, проминиращо извън влагалището. От образуванието беше взета проба (инцизивна биопсия и опечатъчен материал) за патохистологично изследване, което потвърди диагнозата Трансмисивен Венерически Тумор. Беше назначено лечение с горепосочените химиотерапевтици. След приключване на курса с химиотерапевтици животното беше оперирано и кастрирано.