You are here:
< Back

Клиничен случай Диференциална диагноза Акари по домашните плъхове

Изготвил: Тони Ценова Николаева
Студент в Лесотехнически университет- София

Уважаеми колеги, аз съм стажантка в Централна ветеринарна клиника и бих искала да ви представя рядък и интересен дерматологичен случай – акари при два домашни плъха.

Екзотичните любимци бяха в добро общо състояние т.е. бяха с нормална температура, имаха апетит и бяха жизнени. При снемане на анамнезата се установи, че от две седнимици пациентите постоянно се чешат до степен предизвикала малки рани. Успоредно с това козината на тялото постепенно уредявала, а по обезкосмените части (уши, опашка и крайници) се образували крусти и повърхностно нарушаване на епидермиса.

Материал за микроскопско изследване взехме от ушите и опашката. Установихме ектопаразит с овална форма и силно подвижен, но за окончателна диагноза направихме справка и взехме предвид факта, че стопанката ги е закупила наскоро от място със съмнителни хигиенни условия.

На пацентите беше поставен подкожно Ivermectin 0,5 mg/kg, който бе приложен още два пъти (при контролните прегледи), през една седмица. Към терапията се включваше почистване с Chlorhexidine (1:80) на 12 часа за първата седмица и мазане с крем Bepanthen за 7 дни. Втората седмица почистването с Chlorhexidine беше намалено до един път на ден, а третата седмица- през два дена. На последния контролен преглед целостта на кожата беше възстановена, а сърбежът- изчезнал.